preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bakar

 > NASLOVNICA

MJERA SAMOIZOLACIJE U OŠ BAKAR Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marina Ljubenov, 23. 11. 2020. 10:07

ZA UČENIKE I ČLANOVE OBITELJI:

PŠ ŠKRLJEVO - 1., 2., 3., 4. RAZREDI

PŠ KUKULJANOVO - 1./2., 3./4. RAZREDI

PŠ KRASICA – 3. RAZRED

Poštovani učenici i članovi obitelji,

s obzirom na to da su učenici iz gore navedenih razreda tijekom boravka na nastavi bili izloženi infekciji COVID 19, prema službenom protokolu određuje im se mjera karantene/samoizolacije za razdoblje od 21.11. do 29.11.2020.

Izuzetak od  mjera samoizolacije su učenici 1., 2. i 4. razreda PŠ Krasica jer im  nastava Vjeronauka nije održana  u srijedu  18.11. poradi praznika.

Samoizolacija se odnosi na sve učenike navedenih  razreda (osim onih učenika koji su imali potvrđenu infekciju PCR testom na SARS CoV2 ne starijom od 3 mjeseca).

Mjera se  izriče samo učenicima, a ne i ukućanima.

To znači da se osobe koje žive u kućanstvu s osobom u samoizolaciji, ponašaju „uobičajeno“, odnosno one nisu u samoizolaciji i na njih se mjere ne primjenjuju. Braća i sestre mogu slobodno ići u školu, na studij ili na posao, a roditelji na posao. 

Bez obzira na to, svi članovi kućanstva trebaju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte tako da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene.

Ako osoba (učenik) u samoizolaciji razvije znakove bolesti, javlja se svom izabranom liječniku/nadležnom školskom liječniku ukoliko nije u mjestu prebivališta, koji ga šalje na testiranje. U slučaju da student bude pozitivan, sve osobe koje žive s njim podliježu mjeri samoizolacije jer se radi o bliskim kontaktima.

U nadi da sam Vam pomogla srdačno Vas svih pozdravljam. Slobodno me kontaktirajte ovim putem (manda.pripunic@zzjzpgz.hr) te ću u što bržem vremenu pokušati pomoći.

 

Školska liječnica: Manda Pripunić

Ravnatelj OŠ Bakar: Tomislav Uzelac-Šćiran

Uputa u vezi bolesti covid-19 se nalazi u prilogu. Kliknite na VIŠE.

 [više]

Na satu Tehničke kulture

Autor: Paula Mikeli, 28. 11. 2020. 12:12

Dragi naši budući petaši, dragi roditelji,

donosimo vam zanimljivosti s nastave Tehničke kulture.

Za početak upoznajte vašu buduću učiteljicu mag.educ.politech.et.inf. Marinu Ljubenov koja će vam se kratko predstaviti kroz njezin pogled na predmet koji poučava.

„Svoju ljubav prema djeci prenosim kroz rad u nastavi tehničke kulture. Trudim se učiniti nastavu što zanimljivijom i zabavnijom, koliko to pružaju današnji uvjeti tijekom pandemije. Razvijanjem vještina prilikom vježbi i praktičnog rada te obogaćivanjem sadržaja digitalno, želim približiti učenicima tehniku i zapravo sve ono što nas danas u 21.stoljeću okružuje, ali isto tako da ih osvijestim kako do prije nekoliko desetljeća nije bilo ni mobitela ni tableta ni laptopa te što je sve bilo potrebno kako bi se ta tehnologija razvijala. Učenici imaju jedan sat tjedno, što realno nije idealno, ali uspijevamo naučiti i teoriju te istu primijeniti u praksi. Tijekom četiri godine tehničke kulture, učenici tehničkim crtanjem uče grafički komunicirati, zatim upoznaju različite materijale tijekom četiri godine poučavanja, od drva do metala, ispituju materijale, izrađuju razne uporabne predmete, makete i modele, sastavljaju elektroničke sklopove i osvješćuju značaj oporabe (ponovne upotrebe) materijala.“

Proveli smo jedan sat s učiteljicom Marinom i učenicima 6. B razreda.

„Učenici su izrađivali model vjetrenjače, a što je povezano s teorijskom obradom sadržaja i mogućnošću iskorištavanja obnovljivih izvora energije. Razvijanjem svijesti o prednostima i nedostatcima obnovljivih i neobnovljivih izvora energije učenicima se razvija kritičko mišljenje. Manualnim, odnosno praktičnim radom, učenici razvijaju vještine izrade nekog proizvoda, od ocrtavanja do spajanja pozicija (dijelova) na kraju te prezentacije gotovog proizvoda, kako bi jednog dana, ukoliko odluče biti poduzetnici, znali kako nešto napraviti, a potom to i prodati. “

Iz fotografija možete vidjeti kako su učenici 6. B razreda marljivo izrađivali drvene vjetrenjače.

Pitali smo učenike kako im se inače sviđa nastava Tehničke kulture, kakav im je bio sat kojem smo prisustvovali te što misle o svojoj učiteljici. Pročitajte što su nam odgovorili Anton, Ivan i Sara Paula:

Sara Paula Lazarević: Nastava Tehničkog mi je uvijek jako zanimljiva, a najviše volim izrađivati predmete od drveta. Tehnička kultura mi je zapravo najdraži predmet jer uvijek radimo fora, zanimljive i kreativne stvari.

Ivan Zdjelar: Na današnjem satu TK izrađujemo model vjetrenjače od drveta. Vjetrenjaču izrađujemo prateći upute i sastavni crtež. Volim Tehnički jer uvijek više radimo i stvaramo nego li što pišemo.

Anton Bodlović: Tehnički mi je jako zabavan jer svoje vrijeme provodim otkrivajući kako sastaviti i izraditi neku stvar.

Učiteljica se trudi da nam predmet bude zanimljiv te nam uvijek pomaže i motivira nas da što bolje odradimo zadatak.

 [više]

POVRATAK KORIJENIMA: OŠ Ivana Milutinovića iz Subotice, Srbija

Autor: KSENIJA LITOVIĆ, 25. 11. 2020. 16:18

U okviru online suradnje u sklopu našeg projekta Povratak korijenima predstavili su nam se učenici OŠ Ivana Milutinovića iz Subotice, Srbija.

Učenici su trebali predstaviti svoje mjesto i kutak u kojem vole provoditi vrijeme. Od fotografija koje su snimili u raznim dijelovima Subotice i okolnim naseljima napravili su film. S nestrpljenjem čekamo susret i druženje u njihovom prelijepom gradu!

 

  KLIKOM na fotografiju otvara se film

 
 [više]

ZA BUDUĆE PETAŠE

Autor: Paula Mikeli, 23. 11. 2020. 17:25

Dragi učenici, cijenjeni roditelji,

kako bi učenike četvrtih razreda barem donekle upoznali s načinom održavanja nastavnog procesa od petog do osmog razreda u našoj Školi, odlučili smo na mrežnim stranicama pod nazivom Za buduće petaše objaviti seriju intervjua s učenicima i učiteljima iz predmetne nastave. Tako ćete kroz naredno razdoblje od tri mjeseca imati priliku pročitati zanimljivosti iz rada u predmetima: Hrvatski jezik, Matematika, Likovna kultura, Glazbena kultura, Zemljopis, Povijest, Priroda, Biologija, Kemija, Tjelesna i zdravstvena kultura, Tehnička kultura, Fizika, Talijanski jezik, Vjeronauk i Informatika.

Na stranici Za buduće petaše možete pronaći i filmić „Pogled u peti razred“ kojeg su prošle školske godine izradili sadašnji učenici šestih razreda uz pomoć učiteljica Romane Vukelić, Alme Hess i knjižničarke Paule Mikeli. Filmić je odlično prihvaćen od strane svih učenika, njihovih roditelja i djelatnika naše Škole, a na Youtube-u kanalu je pogledan gotovo 700 puta.

Ukoliko želite saznati i neke druge zanimljivosti iz života i rada naše Škole, slobodno nas kontaktirajte.

Nadam se kako će nam epidemiološka situacija dopustiti da se vidimo uživo na planiranim susretima u matičnoj Školi.

Vašem dolasku u matičnu školu Bakar raduju se svi zaposlenici.

Želim vam puno zdravlja i uspjeha u učenju.

 

Vaš ravnatelj.

 [više]

Na satu Tjelesne i zdravstvene kulture

Autor: Paula Mikeli, 23. 11. 2020. 16:48

Dragi naši budući petaši, dragi roditelji,

donosimo vam zanimljivosti s nastave Tjelesne i zdravstvene kulture.

Za početak upoznajte vašu buduću učiteljicu mag.cin. Veroniku Jurčić koja će Vam se kratko predstaviti kroz njezin pogled na predmet koji predaje.

„Oduvijek sam se voljela baviti sportom te motivirati i prenositi ljubav prema sportu na učenike, poticati ih na tjelesnu aktivnost i zdraviji način života. Poticati ih da stvore naviku aktivnog načina života i izvan škole.“

Proveli smo jedan sat s učiteljicom Veronikom i učenicima 7. B razreda. Budući da nastava TZK-a nije ista u vrijeme pandemije izazvane Covidom 19, učiteljica Veronika nam je objasnila kako sada izgledaju njezini satovi, što sve naši učenici rade na TZK-u te kako to koristi njihovom zdravlju.

„S obzirom na nemogućnost održavanja dosadašnje nastave, vrlo je izazovno motivirati učenike. Idealno vrijeme je da se poradi na mišićnom fitnessu, tj. na mišićnoj jakosti učenika. Fitness programi vježbanja s pravom se mogu svrstati u red onih motoričkih aktivnosti koje su posebno pogodne za razvoj i održavanje funkcionalnih i motoričkih sposobnosti te morfoloških obilježja, dakle onih dimenzija osobnosti koje su u samoj srži ukupnog zdravstvenog statusa jer o njima ovisi mogućnost prijema, prijenosa i pretvorbe energije nužne za funkcioniranje svake pojedinačne stanice svih organa i organskih sustava organizma. Također, fitness programi imaju mnoga druga obilježja koja učenicima daju prednost u odnosu na standardne cikličke aktivnosti.“

Iz fotografija i videouratka možete vidjeti kako su učenici 7. B razreda marljivo vježbali te se pri tome zabavili na svom satu Tjelesne i zdravstvene kulture.

Pogledajte video klikom na sljedeći link:

https://www.youtube.com/watch?v=RckZHVB-rhE

Pitali smo učenike kako im se inače sviđa nastava TZK-a, kakav im je bio sat kojem smo prisustvovali te što misle o svojoj učiteljici. Pročitajte što su nam odgovorili Filip, Dominik, Petra i Lara:

Lara Dejanović: Današnji sat TZK-a je bio vrlo zanimljiv i zabavan jer smo radili u parovima više različitih tipova vježbi. Trideset sekundi smo izvodili vježbe te odmarali isto toliko. Da se mene pita, ja bih radije manje odmora, a više sekundi vježbe.

Petra Ilić: Treniram rukomet stoga sam se bez problema snašla u današnjim vježbama. Nastava TZK-a mi je inače odlična, a ovaj sat mi je bio poseban po težini vježbi.

Dominik Hess: Oduvijek sam volio TZK, a pogotovo mi se sviđaju vježbe u parovima. U 30 sekundi vježbanja sam dao sve od sebe i smatram da bi trebalo povećati vrijeme vježbanja te manje odmarati. TZK je spoj rada i vježbe tj. za nas jedna vrsta igre jer uživamo tako provoditi vrijeme. Obožavam sve sportove, a posebno nogomet i odbojku koju i treniram.

Filip Luka Lazanja: Treniram nogomet pa mi je na ovom satu pasalo što smo radili vježbe snage.

Hess i Lazanja: Profesorica TZK-a je pravedna i uvijek se trudi TZK učiniti zanimljivim i zabavnim.

 

 [više]

Rezultati – Dabar 2020.

Autor: Adriana Mihalić Šebelja, 22. 11. 2020. 18:11

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar održano je u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske od 9. do 13. studenoga 2020.  Ove godine sudjelovalo je 36491 učenika. Na natjecanje se prijavilo 596 škola.

Našim učenicima ovo je bio prvi susret s računalnim razmišljanjem i rješavanjem zadataka ove vrste.

 

Broj učenika, po kategorijama u koima su se natjecali naši učenici je sljedeći:

 

MikroDabar – 3985 učenika 1. i 2. razreda OŠ

Zapaženi rezultat na razini države postigli su:

Nikola Lukić

Josip Franić

 

KiloDabar– 12590 učenika 5. i 6. razreda OŠ

Učenik koji je ušao u 10% najboljih rezultata u Republici Hrvatskoj je:

Filip Vukasović

Zapaženi rezultat na razini države postigli su:

Filip Kesić

Benjamin Talan

Marko Franić

Čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali i dokazali da ništa nije nemoguće!

 [više]

12.DRŽAVNO NATJECANJE PROMETNE UČILICE

Autor: Marina Ljubenov, 19. 11. 2020. 18:00

 

DRAGI MOJI UČENICI I DRAGE MOJE UČENICE!

pozivam vas da sudjelujete na 12. Državnom natjecanju učenika osnovnih škola iz Republike Hrvatske u poznavanju prometnih propisa koje će se održati na web stranicama PROMETNE UČILICE.

Projekt "Prometna Učilica" već je 17 godina dio operativnog plana Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske na prevenciji sigurnosti cestovnog prometa, kojim uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, radimo na edukaciji učenika osnovnih i srednjih škola i upoznajemo ih s prometnim pravilima i propisima te s poželjnim načinom sudjelovanja u prometu.

Za sudjelovanje u natjecanju koristite AAI identitet!

Web stranice projekta s poučnim sadržajima, savjetima za sigurnije sudjelovanje u prometu i testovima dostupne su svim korisnicima koji imaju bilo koji uređaj s pristupom internetu (računalo, tablet, mobitel).

Državno natjecanje u potpunosti se provodi online, sudjelovanje je moguće i iz škole i od kuće. PROMETNA UČILICA vam osigurava brojne poučne sadržaje iz prometne kulture te vježbe i zadatke za provjeru znanja, a koliko ste dobro usvojili znanje se provjerava na ispitima koje zadaje Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Natjecanje je organizirano u tri kategorije:

- pojedinačno natjecanje učenika po uzrastima

- natjecanje razrednih odjeljenja

- natjecanje škola

Natjecanje traje od 16.11.2020 do 31.12.2020. (do 12.00 sati).

U tom terminu ćete moći neograničeno pristupiti svim sadržajima i vježbama, kao i svakom od devet ispita provjere znanja prema rasporedu istaknutom NA KRAJU TEKSTA.

Boduju se ostvareni rezultati četiri najbolja ispita te pregledani poučni sadržaji i riješene vježbe. Za najuspješnije učenike, razredno odjeljenje i škole, za pokazano znanje, osigurane su brojne i vrijedne nagrade te diplome i pohvalnice.

Nagrade za najuspješnije učenike 1. – 6. razreda:

- prvo mjesto – Romobil i kaciga ili Volan za PC/PS

- drugo i treće mjesto – Pametni sat ili Slušalice za PC

- četvrto i peto mjesto – U-lock ili USB stick 128 GB

- šesto do deseto mjesto – Majica Prometne Učilice

Nagrade za najuspješnije učenike od 7. - 8. razreda:

- prvo mjesto – Pony bicikl ili Prijenosno računalo

- drugo i treće mjesto – Web kamera

- četvrto i peto mjesto – U-lock ili USB stick 128 GB

- šesto do deseto mjesto – Majica Prometne Učilice

Nagrada za najuspješniji razred i voditelja: Jednodnevni izlet po izboru iz ponude

Nagrade za 3 najuspješnije škole: Pehar za 1.- 3. mjesto

SuperStar nagrada za najuspješnijeg učenika: Najnovija PlayStation®5 konzola

OPREZA U PROMETU NIKAD DOSTA!!!

Želim vam svima puno uspjeha u rješavanju ispita! 😊

Vaša učiteljica tehničke kulture i fizike!

TERMINI ISPITA:

1. ispit 16.11. od 10:00 sati - 21.11.2020. do 24:00 sati

2. ispit 22.11. od 10:00 sati - 26.11.2020. do 24:00 sati

3. ispit 27.11. od 10:00 sati - 01.12.2020. do 24:00 sati

4. ispit 02.12. od 10:00 sati - 06.12.2020. do 24:00 sati

5. ispit 07.12. od 10:00 sati - 11.12.2020. do 24:00 sati

6. ispit 12.12. od 10:00 sati - 16.12.2020. do 24:00 sati

7. ispit 17.12. od 10:00 sati - 21.12.2020. do 24:00 sati

8. ispit 22.12. od 10:00 sati - 26.12.2020. do 24:00 sati

9. ispit 27.12. od 10:00 sati - 31.12.2020. do 12:00 sati

 [više]

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Autor: Paula Mikeli, 17. 11. 2020. 12:48

Učenici i djelatnici OŠ Bakar obilježili su Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje uz prigodno paljenje svijeća.

U prostoru škole učenici su prigodno uredili kutak koji su posvetili sjećanju na Vukovar. S pijetetom su se prisjetili dana kada je pao herojski grad Vukovar. Uz paljenje svijeća, u tišini svi učenici, djelatnici škole i predstavnici Grada Bakra, odali su počast svima onima koji su sudjelovali u obrani, palim borcima, herojima, žrtvama agresorske politike istrebljenja i poniženja jednoga naroda.

S početkom prvog sata ravnatelj škole Tomislav Uzelac-Šćiran obratio se s nekoliko prigodnih riječi nakon čega su zapaljene svijeće. Nakon uvodnih riječi ravnatelja uslijedilo je predavanje učenicima od 1. do 8. razreda koje je pripremio profesor povijesti Ivica Terihaj.

Učenici od 1. do 4. razreda uz prisustvo ravnatelja i predstavnika Turističke zajednice Grada Bakra napravili su zajedničku milenijsku fotografiju.

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija u Domovinskom ratu, stoga zauzima posebno mjesto u našim srcima.

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu Hrvatski sabor je 1999. proglasio 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a odlukom Vlade od ove godine 18. studenoga obilježavat će se kao državni blagdan, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Pod opcijom više pročitajte povijesne činjenice o Vukovaru te pogledajte ostale fotografije. 

 [više]

Karate prvak Hrvatske: naš Ivan Ožbolt

Autor: Marina Ljubenov, 16. 11. 2020. 14:00

Osnovna škola Bakar je u svojim 240 godina djelovanja mnogo puta imala prilike imati među svojim učenicima vrhunske sportaše. Jeste li znali da među našim redovima imamo i karate prvaka Hrvatske? Riječ je o Ivanu Ožboltu, učeniku 6.a razreda.

Ivan je član Karate kluba Kastav, a karate trenira već 8 godina. Gledajući koliko je medalja i trofeja uspio skupiti u svojoj kratkoj sportskoj karijeri možemo zaključiti da je Ivan ozbiljan i predan sportaš koji obožava natjecanja.
Ove godine je državno prvenstvo u karateu održano od 17.-18. listopada u Atletskoj dvorani Kantrida, a nastupilo je ukupno 488 natjecatelja iz 57 klubova.

Ivan je osvojio prvo mjesto u kategoriji KUMITE dječaci 2007. godište - 52 kg.
Ivanu je ovo već 4. državna medalja. Njegovi sportski rezultati do sada:
2020. osvojeno zlato
2019. osvojena bronca
2018. osvojeno zlato
2017. osvojena bronca

Zaista impresivan popis! Bravo Ivane, želimo ti još puno sportskih uspjeha! laugh

 

 [više]

16. studenoga - Međunarodni dan tolerancije

Autor: Marina Ljubenov, 16. 11. 2020. 08:00

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas potiče na snošljivost prema drugima.

Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16.11.1995. godine.

UNESCO je proglašenjem međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida te brojne druge. UNESCO je dao definiciju za toleranciju i ona glasi u cijelosti ovako:
 
Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi.
Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.

 [više]

Dabar u našoj školi

Autor: Adriana Mihalić Šebelja, 14. 11. 2020. 20:10

Ove godine učenici naše škole u sklopu nastavnog predmeta Informatika uključili su se u međunarodno natjecanje Dabar. Dabar promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji informatiku čine uzbudljivom.

Natjecanje se provelo u dva dijela:

  • U prvom, vježbeničkom dijelu sudjelovali su svi učenici od petog do osmog razreda na satu Informatike.
  • U drugom, natjecateljskom dijelu sudjelovali su slijedeći učenici po razredima:

 

2.razred : matične škole: Gita Abramović, Nikola Lukić,Nikola Signorini, Klara Protić, David Gržetić i Josip Franić.

6.a razred: Benjamin Talan, Filip Vukasović, Antonio Barbić i Hana Finek;

6.b razred: Marko Franić, Mateo Mladenić i Filip Kesić.

7.b razred: Filip Luka Lazanja, Dominik Hess, Tomislav Hrgota i Filip Pavletić;

8.b razred: Osana Brusać, Matea Lazarević i Lucian Udovičić.

 

Učenici koji su sudjelovali u natjecateljskom dijelu dobiti će diplomu za sudjelovanje.

Učenici su se zabavili, puno toga novoga naučili i odlučili smo da ćemo sudjelovati i slijedeće godine.

Čestitamo ovogodišnjim dabrićima naše škole!

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Paula Mikeli, 13. 11. 2020. 17:21

U našoj smo školskoj knjižnici tradicionalno obilježili Mjesec hrvatske knjige (15.10.-15.11.) s naglaskom na ovogodišnju temu Razlistaj se! 

Knjižničarka je tijekom Mjeseca hrvatske knjige posjetila i područne škole. Učenici drugih razreda PŠ Krasica i PŠ Škrljevo poslušali su priču Pustolovine jedne boce, autorice Ivone Grbeša te maštovito uredili svoje kocke pričalice koje im sada služe za prepičavanje ove zanimljive, ekološke, poučne priče. Učenici  trećeg razreda PŠ Škrljevo istraživali su iz raznih enciklopedija te napravili svoju razrednu enciklopediju, dok su njihovi vršnjaci iz Bakra dan proveli slušajući priču, gledajući Oskarom nagrađen film te rješavajući kreativne zadatke na temu priče Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea, autora W.E. Joyce. Bakarski i Krasičarski četvrtaši su se upoznali s projektom Naša mala knjižnica, dok su Škrljevčani i Bakrani učili o Bašćanskoj ploči i pisali glagoljicom. Učenici PŠ Kukuljanovo u Mjesecu hrvatske knjige obilježili su Međunarodni dan školskih knjižnica i s knjižničarkom obrađivali lektirna djela. Vrijedni Bakarski četvrtaši su izradili tematske straničnike reciklirajući otpisane knjige te iste izložili u svojem čitateljskom kutku. 

Uvijek marljivi Kreativni knjižničari izradili su plakat te brojne straničnike koje su darovali učenicima područnih škola. 

Kako smo učili i zabavljali se tijekom MHK pogledajte pod više.

 

 [više]

POVRATAK KORIJENIMA U SRBIJI I AUSTRIJI

Autor: KSENIJA LITOVIĆ, 11. 11. 2020. 13:00

Vesele nas vijesti iz naših partnerskih škola!

Učenici 1. razreda OŠ Ivana Milutinovića iz Subotice su uz pomoć svoje učiteljice Sanje Dulić uredili ERASMUS  kutak:

 

ERASMUS kutak u  OŠ Ivana Milutinovića

FOTO: Sanja Dulić

O našoj Školi i o našem projektu čulo se je i na austrijskoj televiziji. O svemu je govorio g. Andreas Bencsics, ravnatelj Nove Muzičke sridnje škole s hrvatskim težišćem iz Velikog Petarštofa u Austriji. Klikom na LOGO škole otvorite poveznicu na intervju g. Bencsicsa:

 

LOGO Nove Muzičke sridnje škole s hrvatskim težišćem

 

 

 

 

 [više]

EUROPSKI TJEDAN PROGRAMIRANJA (EUROPE CODE WEEK)

Autor: Marina Ljubenov, 3. 11. 2020. 08:00

Lokacija škole

Ove smo se školske godine pridružili Europskom tjednu programiranja. Aktivnosti je s učenicima od 5.-8.razreda provodila naša učiteljica informatike, Adriana Mihalić Šebelja.

Što je europski tjedan programiranja?
To je društvena inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost.
Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni.
Ove su se školske godine učenici naše škole okušali u probnim zadatcima međunarodne inicijative Bebras (Dabar) koja organizira natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja.
Dabar promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti.
Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji informatiku čine uzbudljivom.
Poigrali su se i Cezarovom šifrom, jednim od najjednostavnijih i najrasprostranjenijih načina šifriranja. To je tip šifre zamjene (supstitucije), u kojem se svako slovo teksta zamjenjuje odgovarajućim slovom abecede, pomaknutim za određeni broj mjesta. Na primjer, s pomakom 3, A se zamjenjuje slovom D, B slovom E itd. Ova metoda je dobila ime po Juliju Cezaru, koji ju je koristio za razmjenu poruka sa svojim generalima.
Ukratko, tjedan je bio poučan, zabavan i kako je jedna učenica rekla: „Pomalo zbunjujuć, ali fora!“.

 [više]

JESENSKI PRAZNICI

Autor: Marina Ljubenov, 30. 10. 2020. 21:30

Poštovani roditelji,

od ove su školske godine uvedeni jesenski praznici koji traju od 2.11.2020. - 3.11.2020. Učenici se u školu vraćaju u srijedu, 4.11.2020.

Želimo svima ugodne praznike.

Učitelji i učiteljice OŠ Bakar. 😊

 [više]

Naš dragi kraj

Autor: Linda Pavletić Miharija, 28. 10. 2020. 14:49

I ove školske godine u našoj školi djeluje izvannastavna aktivnost LITERARNO-NOVINARSKA SKUPINA. Tako se svaki petak, 6. školski sat, s profesoricom Valentinom Janeš, okupljaju djevojčice iz 7.a razreda: Tea Jadro, Lejla Mešić, Gea Ana Miculinić, Dora Mičetić i Matija Tićak. Njihova je zamisao bila da se na početku školske godine bavimo ljepotom rodnoga kraja i prirode.  Učenice su napisale vrlo lijepe stihove na ovu temu te osmislile izgled panoa. Pano krasi primorska kućica crvenoga krova, a njezine su „poneštre“ pjesme koje su ove učenice pisale standardnim jezikom i čakavskim narječjem. Njima slave ljepotu zavičaja, krajolika, prirode i domaće riječi.

Koroni unatoč i usprkos, pod maskama, družimo se, uživamo u pisanoj riječi i kreativnom radu.

    KLIKNITE NA OPŠIRNIJE

 [više]

Naš novi grb

Autor: Linda Pavletić Miharija, 26. 10. 2020. 19:04

S velikim veseljem i ponosom predstavljamo novi grb Osnovne škole Bakar kojega je izradila naša učiteljica Marina Ljubenov, a prema ideji i poticaju ravnatelja Tomislava Uzelca-Šćirana.

Djelatnici škole birali su između dvije ponuđene varijante grba, a većinom glasova pobijedio je grb predstavljen u zaglavlju mrežne stranice.

Prekrasan povijesni grb iznad ulaznih vrata škole predstavljat će i pratiti Osnovnu školu Bakar u svim njezinim budućim uspjesima.

 [više]

Razredi u samoizolaciji

Autor: Linda Pavletić Miharija, 25. 10. 2020. 11:57

Prema preporukama epidemiologa i školske liječnice, a zbog pojave bolesti Covid-19 u razrednim odjelima 6.b i 8.b, od ponedjeljka, 26. listopada 2020. godine, učenice i učenici navedenih razrednih odjela stavljaju se u samoizolaciju.
 

Molimo roditelje da ne šalju djecu na nastavu u školu te da prate informacije na mrežnim stranicama Škole. Razrednice navedenih razrednih odjela upoznate su s novonastalom situacijom te će biti u stalnom kontaktu s roditeljima.

 [više]

SVEČANO OTVORENJE ŠKOLSKOG VRTA

Autor: Alma Hess, 24. 10. 2020. 20:20

U srijedu, 21. listopada 2020. godine održano je svečano otvorenje školskog vrta.

Simboličnim presijecanjem vrpce koju su osmislili učenici 3. i 4. razreda naše škole svečano je otvoren školski vrt. Svečanosti su nazočili predstavnici naftne kompanije INA d.d., predstavnici Grada Bakra i Turističke zajednice, te Gradskog komunalnog društva „Dobra“ koji su podržali radove na realizaciji ovog ekološkog projekta.

Prisutnim uzvanicima i gostima obratio se ravnatelj Tomislav Uzelac Šćiran. Istaknuo je zadovoljstvo zbog kvalitetne i brze provedbe projekta "Volim svoj školski vrt" u sklopu kojeg je uređen okoliš škole, te se sponzorima zahvalio na podršci.

Nakon kratkog programa održan je prigodni domjenak za uzvanike, učenike i učitelje.

 [više]

POVRATAK KORIJENIMA U PODRUČNIM ŠKOLAMA

Autor: KSENIJA LITOVIĆ, 19. 10. 2020. 21:02

Projekt Povratak korijenima zakoračio je i u prostore naših područnih škola. Vrijedne učeničke ruke su uz pomoć svojih učiteljica uredile ERASMUS kutke u svojim prostorijama. Glagoljica, pisma, jedrenjaci, ježići, jabuke…pričaju priču o prijateljima iz Austrije, Italije i Srbije koje s nestrpljenjem očekujemo u našoj Školi.

 

PŠ ŠKRLJEVO

PŠ KUKULJANOVO

PŠ KRASICA

 

 

 [više]

VOLIM SVOJ ŠKOLSKI VRT

Autor: Alma Hess, 18. 10. 2020. 21:27

Prema ideji ravnatelja Škole, a uz podršku učiteljica, učenici 3. i 4. razreda sudjeluju u projektu "Volim svoj školski vrt". Cilj ovog ekološkog projekta je potaknuti učenike na razmišljanje o važnosti zelenih površina, sadnji i održavanju biljaka, te istaknuti važnost čuvanja zajedničkih školskih dobara. 

U realizaciju ovog hvalevrijednog projekta uključila se naftna kompanija INA d.d. koja je podržala sve aktivnosti i ideje nastale tijekom uređivanja školskog vrta, te je školi poklonila kućice za ptice.

Veselimo se, jer će u vrtu biti postavljene i klupe, koje će osim zabave i razonode učenika služiti i kao prikladno mjesto za održavanje različitih organizacijskih oblika rada, a koristit će se i za obilježavanje prigodnih manifestacija vezanih za očuvanje okoliša i kulturne baštine.

                   

Ostale fotografije pogledajte pod opcijom više.

 [više]

RADNI SASTANAK B2R TIMA

Autor: KSENIJA LITOVIĆ, 15. 10. 2020. 12:19

U planiranje projekta Povratak korijenima uključili su se mnogobrojni učitelji i nastavnici naše Škole. Naš prvi ZOOM sastanak održan je 23. rujna 2020., a ideje i zamisli koje su tada nastale prezentirali su članovi B2R tima Paula Mikeli, Helena Borčić i Ksenija Litović na radnom sastanku održanom 13. listopada 2020. Ravnatelj Tomislav Uzelac Šćiran i računovotkinja Daniela Košmerl su sa zanimanjem saslušali izlaganje članova tima. Pohvaljeni su entuzijazam, domišljatost i kreativnost svih uključenih u projekt!

 

 [više]

SVEČANA PROMOCIJA ZAVIČAJNE SLIKOVNICE

Autor: Alma Hess, 3. 10. 2020. 18:50

U dvorištu naše škole održana je svečana promocija zavičajne slikovnice "Četiri srca za Bakar" koja je nastala u sklopu eTwinning projekta "The beauty of reading". Promociji su nazočili brojni uzvanici i gosti koji su imali priliku uživati u prigodnom programu koji su za njih pripremili učenici 4. razreda.

Prisutne uzvanike pozdravio je ravnatelj Škole, te je pohvalio učenike u ovom hvalevrijednom projektu. Također se zahvalio sponzorima koji su podržali tiskanje slikovnice: INA d.d., Grad Bakar, Turistička zajednica Grada Bakra i Yamaha Music School.

Prisutnima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko goranske županije mr.sc. Edita Stilin koja je izrazila zadovoljstvo zbog uspjeha malih Bakrana koji vole i poštuju svoj kraj.

Nakon svečane promocije održan je prigodni domjenak kojem su se pridružili učenici, roditelji i ostali gosti.

 [više]

POZDRAV PRIJATELJIMA IZ ITALIJE

Autor: KSENIJA LITOVIĆ, 1. 10. 2020. 12:06

KA 226 projekt Povratak korijenima nastavak je školskog projekta Moj prijatelj iz Italije koji je započeo prije godinu dana. Naši prijatelji su se ovih dana napokon vratili u školske klupe. U video porukama smo im poželjeli sretan početak nove školske godine, puno uspjeha u učenju i radu te da se napokon upoznamo uživo!

Arrivederci!

                                                                           

                   

                      

 [više]

Promocija zavičajne slikovnice na Pomorskom radiju Bakar

Autor: Paula Mikeli, 24. 9. 2020. 13:06

Uoči svečane promocije u Školi, danas je u emisiji Bakarski aktualni sat na Pomorskom radiju Bakar, predstavljena zavičajno-edukativna slikovnica "Četiri srca za Bakar", čiji su autori učenici 4. razreda Matične škole.   

U spomenutoj emisiji gostovale su učiteljica Alma Hess i knjižničarka Paula Mikeli.

 

                        

 [više]

GLAZBENI URADAK NAŠIH UČENIKA

Autor: Alma Hess, 21. 9. 2020. 18:21

U sklopu projekta "Nota do note za bakarske ljepote" učenici 4. razreda posjetili su glazbeni studio "Maraton" u Rijeci.

Vidno uzbuđeni i puni pozitivne energiije učenici su nakon uvježbavanja vokalne tehnike udružili svoje snage, odnosno glasove i sa velikim veseljem snimili su zavičajnu pjesmu "Mi smo mali Bakrani". Aranžman za pjesmu napravio je gospodin Matko Basara, a tekst i glazbu napisala je učiteljica Alma Hess. 

Velike emocije učinile su svoje. Učenici su cijeli dan pjevušili pjesme i bili su jako zadovoljni jer su dio ovog glazbenog projekta. Vjerujemo da će im ovaj događaj ostati u lijepom sjećanju jer su osjećaj i poruku pjesme prenijeli na najljepši način.

U pripremi su još dvije pjesme koje će učenici snimiti pod sponzorstvom Turističke zajednice Grada Bakra i Yamaha Music School Rijeka kojima se posebno zahvaljujemo.

                        

                                   

 

 [više]

POVRATAK KORIJENIMA/BACK TO ROOTS PUTEM ZOOM-A

Autor: KSENIJA LITOVIĆ, 17. 9. 2020. 16:02

U srijedu, 16. 9. 2020.  putem aplikacije ZOOM održan je prvi radni sastanak partnera u KA 226 projektu Povratak korijenima/Back to roots.

Sastanak je otvorila i vodila voditeljica projektnog tima OŠ Bakar, knjižničarka Paula Mikeli. Predstavila je članice projektnog tima Kseniju Litović i Helenu Borčić te ravnatelja Škole Tomislava Uzelca-Šćirana. 

Sudionici susreta bili su ravnateljica Istituto Comprensivo Amodio Ricciardi iz Italije gđa Tamara Isler i članica njihovog projektnog tima nastavnica engleskog jezika Michela Iezzi, članica projektnog tima OŠ Ivana Milutinovića iz Srbije učiteljica Sanja Dulić te ravnatelj Nove Muzičke sridnje škole s hrvatskim težišćem iz Austrije gospodin Andreas Bencsics.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNITE NA VIŠE:

 [više]

ERASMUS U OŠ BAKAR

Autor: KSENIJA LITOVIĆ, 11. 9. 2020. 12:45

Prošle školske godine smo kroz školski projekt “Moj prijatelj iz Italije” ostvarili suradnju s kolegicom Vesnom Štraser koja se nalazi na privremenom radu u Italiji, u mjestu Acquaviva Collecroce (Kruč) u školi Scuola Elementare Nicola Neri. Kroz rad na projektu smo shvatili kako se jezik i običaji moliških Hrvata dosta razlikuju od jezika i običaja Hrvata u domovini. 

Zaintrigirali su nas njihov “konzervirani” jezik i običaji te smo ih poželjeli osobno upoznati. Razmišljanja su krenula dalje, prema drugim hrvatskim manjinskim zajednicama u inozemstvu.

Povezali smo se s Neue Musikmittelschule Großpetersdorf mit kroatischem Schwerpunkt iz Velikog Petrštofa u Austriji te s OŠ Ivana Milutinovića iz Subotice u Srbiji i ponudili im suradnju na ERASMUS+ KA 229 projektu nazvanom Povratak korijenima. Izuzetno smo ponosni jer smo u zajedničkom projektu okupili moliške Hrvate, gradišćanske Hrvate i Bunjevce. Ponosni smo i jer smo jedina odgojno – obrazovna ustanova s područja PGŽ koja je koordinator ERASMUS KA229 projekta. U 2020. god. 77 odgojno - obrazovnih ustanova je prijavilo svoje projekte, njih 16 je dobilo financijsku poporu od Agencije za mobilnost i programe EU, a jedna od njih je i OŠ Bakar.

 

Detaljnije o projektu saznajte klikom na više.

 [više]

PROTOKOL POSTUPANJA S FEBRILNOM OSOBOM Vijest ima dokument u privitku

Autor: Linda Pavletić Miharija, 10. 9. 2020. 13:04

U privitku je objavljen tekst Protokola.

KLIKNUTI NA VIŠE.

 [više]

POVELJA MARIJE TEREZIJE U NAŠOJ ŠKOLI

Autor: Alma Hess, 7. 9. 2020. 19:36

U petak, 4. rujna našu školu posjetili su  gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić i pročelnica Maja Šepac Rožić. Tom prigodom darovali su nam na čuvanje repliku Povelje Marije Terezije iz 1779. godine.

Povelju je primio ravnatelj Škole Tomislav Uzelac-Šćiran koji je gradonačelniku zahvalio na ukazanom povjerenju. Ovim događajem je naša škola dobila iznimnu kulturnu vrijednost, a po uzoru na spomenutu vladaricu i dalje nastavljamo s poticanjem znanja i kulture kroz brojne povijesne događaje i aktivnosti koje organizira i vodi profesor povijesti Ivica Terihaj.

 [više]

ORGANIZACIJA RADA OSNOVNE ŠKOLE BAKAR U ŠKOLSKOJ GODINI 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tomislav Uzelac-Šćiran, 2. 9. 2020. 15:56

Cijenjeni roditelji, drage učenice i učenici,

objavljujemo pravila za organizaciju rada Osnovne škole Bakar u školskoj godini 2020./2021. u uvjetima epidemije COVID-19.

KLIKNUTI NA VIŠE

 [više]

OBAVIJEST O NAČINU IZDAVANJA POTVRDA Vijest ima dokument u privitku

Autor: Linda Pavletić Miharija, 1. 9. 2020. 11:18

Poštovani roditelji,

potvrde za učenike do daljnjega se izdaju online. 

Obrazac zahtjeva za izdavanje potvrde o statusu redovnog učenika nalazi se u privitku. Ispunjeni obrazac potrebno je poslati na elektroničku adresu ured@os-bakar.skole.hr.

Potvrda će povratno biti dostavljena na elektroničku adresu s koje je poslan zahtjev.

 

 [više]

MJERE ZAŠTITE OD ZARAZE I ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Autor: Linda Pavletić Miharija, 25. 2. 2020. 14:25

U svrhu zaštite i sigurnosti učenika i djelatnika Osnovne škole Bakar od moguće zaraze i širenja koronavirusa, molimo sve djelatnike, učenike i posjetitelje Škole da se pridržavaju uputa koje je izdalo Ministarstvo zdravstva, a nalaze se na službenim stranicama Ministarstva:

https://zdravlje.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 GRB ŠKOLE

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

OGLASNA PLOČA
ŠKOLSKI KALENDAR 20./21.

 

Priloženi dokumenti:
SKOLSKI KALENDAR 20.-21..pdf

KORISNI LINKOVI
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 10. 2020.

Ukupno: 6251
Ovaj mjesec: 5844
Ovaj tjedan: 1608
Danas: 35
Rječnik
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A E I K L N O P U Z
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 13)

bez opisa

Potraži izraz:
PRIJAVI NEZAKONITOSTI

CMS za škole logo
Osnovna škola Bakar / Lokaj 196, HR-51222 Bakar / os-bakar.skole.hr / ured@os-bakar.skole.hr
preskoči na navigaciju