preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bakar

 > KNJIŽNICA
vijesti

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Paula Mikeli, 13. 11. 2020. 17:21

U našoj smo školskoj knjižnici tradicionalno obilježili Mjesec hrvatske knjige (15.10.-15.11.) s naglaskom na ovogodišnju temu Razlistaj se! 

Knjižničarka je tijekom Mjeseca hrvatske knjige posjetila i područne škole. Učenici drugih razreda PŠ Krasica i PŠ Škrljevo poslušali su priču Pustolovine jedne boce, autorice Ivone Grbeša te maštovito uredili svoje kocke pričalice koje im sada služe za prepičavanje ove zanimljive, ekološke, poučne priče. Učenici  trećeg razreda PŠ Škrljevo istraživali su iz raznih enciklopedija te napravili svoju razrednu enciklopediju, dok su njihovi vršnjaci iz Bakra dan proveli slušajući priču, gledajući Oskarom nagrađen film te rješavajući kreativne zadatke na temu priče Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea, autora W.E. Joyce. Bakarski i Krasičarski četvrtaši su se upoznali s projektom Naša mala knjižnica, dok su Škrljevčani i Bakrani učili o Bašćanskoj ploči i pisali glagoljicom. Učenici PŠ Kukuljanovo u Mjesecu hrvatske knjige obilježili su Međunarodni dan školskih knjižnica i s knjižničarkom obrađivali lektirna djela. Vrijedni Bakarski četvrtaši su izradili tematske straničnike reciklirajući otpisane knjige te iste izložili u svojem čitateljskom kutku. 

Uvijek marljivi Kreativni knjižničari izradili su plakat te brojne straničnike koje su darovali učenicima područnih škola. 

Kako smo učili i zabavljali se tijekom MHK pogledajte pod više.

 

 [više]

Istraživali smo iz priručne zbirke i učili pisati glagoljicom

Autor: Paula Mikeli, 6. 11. 2020. 13:20

Učenici 4. razreda proveli su jutro u školskoj knjižnici. Učili su o referentnoj ili priručnoj zbirci te kao pravi mali istraživači "uronili" u svijet enciklopedija, rječnika, pravopisa, atlasa i leksikona.

 

 

Čitali smo priču o Bašćanskoj ploči, slušali zvučni zapis teksta s Bašćanske ploče i naučili sve pojedinosti o njoj. Jako nas je obradovala činjenica da se replika Ploče nalazi blizu nas na otoku Krku te se nadamo da ćemo je uskoro i posjetiti. Zanimljiva su nam bila slova koja ju krase pa smo zasukali rukave i naučili glagoljska slova. Sada ćemo i mi moći pisati pisma i tajne poruke na glagoljici. :)

Ostale fotografije pogledajte pod opcijom više.

 [više]

U znak sjećanja na nezaboravnog Mladena Kušeca ♥

Autor: Paula Mikeli, 4. 11. 2020. 08:39

RIJEČI
Riječi
Stvarno mogu biti
Dugačke
Dugačke
Kao rep u mačke.
A mogu biti i kratke
Kratke kao noge patke.
Riječi se mogu vrtjeti
Vrtjeti kao vrtuljak,
I mogu biti začarane
Začarane kao patuljak.
Ako ćemo pravo-
Poneke riječi bi bile
Nazubljene i oštre
Kao pile
A poneke meke
Poput svile.
Riječi zaista
Ima raznih:
Prepunih doživljaja
I – potpuno praznih.
Mladen Kušec
Izvor:Lukin portal za djecu.URL: http://www.pjesmicezadjecu.com/stihovi-za-10/rijeci.html#ixzz6coKDDDlY (04.11.2020.)
 [više]

Lektira u PŠ Kukuljanovo

Autor: Paula Mikeli, 30. 10. 2020. 09:37

U srijedu, 28. listopada knjižničarka je održala sat lektire u svim razredima PŠ Kukuljanovo. Prilikom posjeta knjižničarka je s učenicima obilježila i Međunarodni dan školskih knjižnica te učenicima i učiteljicama podijelila straničnike koje je za njih izradila učenica 7.a razreda Lejla Mešić koja pohađa INU Kreativni knjižničari. 

Prvoga sata trećaši su obrađivali lektiru Ezopove basne, a osim razgovora o basnama i čitanja basni, naslove basni i mudre pouke trećaši su ponovili igrajući online igru vješala koju je za njih izradila knjižničarka. Super smo se zabavili i uspješno riješili sve zadatke! 


Učenici četvrtog razreda su tijekom sata lektire obilježili i Svjetski dan audiovizualne baštine i Svjetski dan animiranog filma, gledajući nagrađivani animirani film Regoč i Kosjenka, autorice Helene Bulaja Madulić. Razgovarali smo o razlikama između animiranog filma i knjige te ukrasili pano crtežima. 

Prvašići su za svoju drugu lektiru čitali priču o Crvenkapici, a na satu smo prepričavali Crvenkapicu, bojali ilustracije iz priče i crtali sve fino što bismo odnijeli bolesnim osobama da nam što prije ozdrave. Na kraju sata u našoj se košarici našlo puno voća, povrća, domaćih kolača, meda i sl. 

Drugaši su pročitali priču Ružno pače (H.C.A.), a lektiru smo obradili pomoću kocke pričalice. Kocke smo ilustrirali, izrezali, zalijepili i pomoću njih kratko prepričali priču. Jako smo uživali! :)

Ostale fotografije možete pogledati pod opcijom više!

 

 [više]

Jesen u školskoj knjižnici

Autor: Paula Mikeli, 14. 10. 2020. 12:24

S mirisom svježe ubranih dunja, stigla je jesen u našu školsku knjižnicu. Kreativni knjižničari, zasukali su svoje rukave i unijeli duh jeseni u prostor knjižnice. heart

                                 

"Tiho, o tiho govori mi jesen, šuštanjem lišća i šapatom kiše." (D. Cesarić), samo su neki od stihova koji su ispisani u oblacima, suncu i jesenjoj haljini koje krase vrata knjižnice.    

                             

Nisu zaboravili ni na mjere Nacionalnog stožera stoga su na vidljivom mjestu u knjižnici istaknuli važne upute. blush

 

 

 [više]

Mrežni katalog školske knjižnice

Autor: Paula Mikeli, 13. 10. 2020. 07:28

 [više]

Prvašići u knjižnici

Autor: Paula Mikeli, 12. 10. 2020. 11:10

U petak 2. listopada učenici prvoga razreda prvi su puta, raspoređeni u dvije grupe, zajedno posjetili školsku knjižnicu. Tijekom njihovog posjeta knjižničarka im je, između ostalog, pročitala poučnu priču Miš u knjižnici, autorice Sunčane Škrinjarić te pjesmu Snovi o knjigama, autorice Ljerke Varga, koje su ih poučile mnogim zanimljivim i korisnim informacijama potrebnim za korištenje knjižnice.

Učenici su na dar dobili straničnike koje je za njih izradila učenica 5. b razreda Lejla Kokora koja pohađa Izvannastavnu aktivnost Kreativni knjižničari. 

 

 

 [više]

Svjetski dan pošte

Autor: Paula Mikeli, 9. 10. 2020. 13:10

Svjetski dan pošte obilježava se svakog 9. listopada od 1969. godine.

Danas smo u četvrtom razredu matične škole otkrivali svijet pošte, poštanskih marki te učili kako pravilno pisati i adresirati pismo.

Naš moto je bio "Pismo pošalji i svjetski dan pošte proslavi!"

...što smo naravno i učini! 

Napisali smo pisma dragim osobama, na njih zalijepili poštanske marke, prošetali do naše pošte na Primorju te ih ubacili u poštanski! 

Sada s nestrpljenjem očekujemo reakcije dragih nam osoba! 

                        

                                     


Kako nam je danas bili na nastavi dok smo obilježavali Svjetski dan pošte pogledajte pod više: 

 [više]

Očistimo našu planetu Zemlju - Čuvajmo zajednički Dom

Autor: Paula Mikeli, 24. 4. 2020. 17:29

Izložba Očistimo našu planetu Zemlju - Čuvajmo zajednički Dom prikazuje radove učenika 3. razreda Matične škole.

Tijekom Zoom sastanka kojeg smo održali s našom učiteljicom Almom i knjižničarkom Paulom, razgovarali smo o odgovornom i neodgovornom ponašanju ljudi prema planeti Zemlji. Sutradan smo zasukali rukave i osmislili plan Čišćenja našeg zajedničkog Doma - našeg planeta Zemlje, poslali važne poruke za očuvanje Zemlje te podijelili svoje zamisli kako treba izgledati naš planet! 

Pogledajte naše radove u većoj rezoluciji u našoj Virtualnoj knjižnici ili pod opcijom više te uvijek čuvajte prirodu i našu Zemlju!heart

 [više]

Noć knjige - Svjetski dan knjige i autorskih prava

Autor: Paula Mikeli, 23. 4. 2020. 14:31

Svakoga 23. travnja diljem svijeta se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a u Republici Hrvatskoj na taj se dan od 2012. godine obilježava Noć knjige kojom se želi potaknuti na razmišljanje o važnosti knjige i čitanja.

"Svečano otvaranje Noći knjige održat će se u posebnoj emisiji „Noć knjige na Trećem", u četvrtak 23. travnja u 19:20 sati na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije." Izvor: Svečano otvaranje Noći knjige 2020. : Noć knjige. URL: https://nocknjige.hr/tekstx.php?id=54&k=1  (23.04.2020.) 

Pogledajte virtualnu izložbu Noć knjige - Moć knjige učenika OŠ Bakar.
Zaigrate igru Noć knjige 2020 vješala autorice Marijane Jelinić Pezo; provjerite svoje znanje o svijetu knjiga u kvizu Dajane Kurtović te riješite misterij Bijeg iz začarane šume (Escape Room) autorice Josipe Ljubić.

Autor: Boris Kuk

 [više]

Međunarodni dan dječje knjige

Autor: Paula Mikeli, 2. 4. 2020. 12:17

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se od 1967. godine 2. travnja, na obljetnicu rođenja Hansa Christiana Andersena. 

Svake se godine piše Poruka djeci iz cijeloga svijeta. 

Ove godine Poruku je napisao  slovenski književnik Petar Svetina, dok je ilustraciju izradio Damijan Stepančič, slovenski ilustrator i slikar. 

Prijevod Poruke možete pročitati klikom na Poruka djeci svijeta 2020. 

Na sljedećoj poveznici pokušajte složiti puzzle te se prisjetite Kosjenke iz priče Regoč, autorice Ivane Brlić- Mažuranić, a na web stranicama Knjižnica grada Zagreba pronađite nekoliko online slagalica napravljenih prema Digitaliziranoj zagrebačkoj baštini. 

I vi možete kreirati puzzle na svog omiljenog lika iz priče uz pomoć https://www.jigsawplanet.com/ te osim uz druženje s omiljenom knjigom i na taj način obilježiti Međunarodni dan dječje knjige.

 [više]

Virtualna knjižnica Osnovne škole Bakar

Autor: Paula Mikeli, 1. 4. 2020. 15:54

Dragi učenici, učitelji, stručni suradnici, roditelji i asistenti u nastavi,

od 1. travnja aktivna je Virtualna knjižnica Osnovne škole Bakar koju možete posjetiti na sljedećoj poveznici:

 Virtualna knjižnica OŠ Bakar 

Tijekom trajanja nastave na daljinu naša školska knjižnica nastavlja s radom u virtualnom okruženju. Cilj virtualne knjižnice je pružanje pomoći i podrške svim njezinim korisnicima: učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima, roditeljima i asistentima u nastavi.

Nadamo se da će ova virtualna knjižnica biti od pomoći kako tijekom procesa učenja i savjesnog obavljanja školskih obaveza tako i tijekom kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

 [više]

Svjetski dan kazališta

Autor: Paula Mikeli, 27. 3. 2020. 11:31

Međunarodni kazališni institut  (International Theatre Institute) je na svom 9. svjetskom kongresu (1961. godine) proglasio 27. ožujka Svjetski dan kazališta.

Na koji način se obilježava ovaj dan i zašto?

Cilj obilježavanja Svjetskog dana kazališta je povezivanje kazališnih ljudi te poticanje ljudi i vlasti na osvještavanje o velikoj važnosti kazališta.

Ljudi odlaze u kazalište kako bi pogledali predstavu, naučili nešto iz nje te kako bi se „kulturno uzdigli“. Kazališni ljudi imaju veliku ulogu, a to je publici kroz lik kojeg glume i predstavu u cjelini prenijeti važnu poruku ili životne situacije s kojima će se netko iz publike možda poistovjetiti. Mnogi ljude vole odlaziti u kazalište kako bi nakon odgledane predstave još više promišljali o životu i svemu što se događa u društvu jer „kazalište je umjetnost promišljanja!“ (K. Stanislavsky)

Svake se godine 27. ožujka u kazalištima diljem svijeta prije početka predstave čita međunarodna poruka napisana od strane uglednih kazališnih ljudi. Hrvatsko društvo dramskih umjetnika svake godine dodijeli jednoj kazališnoj osobi posebnu čast – pisanje hrvatske poruke. Ove godine tu čast je imao glumac Siniša Popović.  

Na današnji dan mnoga će hrvatska i svjetska kazališta na svojim web stranicama i društvenim mrežama prenositi online predstave za odrasle.

 [više]

Svjetski dan pjesništva

Autor: Paula Mikeli, 23. 3. 2020. 10:55

UNESCO je 21. ožujka 1999. godine radi poticanja pisanja, objavljivanja i podučavanja pjesništva proglasio Svjetski dan pjesništva. Republika Hrvatska se pridružila obilježavanju ovog važnog datuma koji osim za prvi dan proljeća vežemo i uz rođenje hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića na čiji se spomen od 1964. godine obilježava poznata pjesnička manifestacija Goranovo proljeće.

(Pročitaj više o Goranovom proljeću: https://www.igk.hr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=58&Itemid=385&lang=hr)

Prema Hrvatskom jezičnom portalu, poezija je "umjetnost estetski vrijednog izražavanja u stihu (lirska, epska i moderna poezija); pjesništvo."  

Poslušajte pjesme:

- Dobriše Cesarića: https://www.youtube.com/watch?v=5rk97-EL_nY

- Dragutina Tadijanovića: https://www.youtube.com/watch?v=Ky753OuwKek

Pjesnici 

Pjesnici su čuđenje u svijetu,
oni idu zemljom i njihove oči
velike i nijeme rastu pored stvari

Naslonivši uho
na ćutanje što ih okružuje i muči
pjesnici su vječno treptanje u svijetu.

Antun Branko Šimić

Pod više pronađite popis izvora informacija:.

 [više]

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva

Autor: Paula Mikeli, 20. 3. 2020. 09:56

U povodu Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva, koji se obilježavaju 20. ožujka, umjesto kazališnog slavlja diljem Republike Hrvatske, mnoge će kazališne kuće projecirati svoje predstave na web stranicama i Facebooku pojedinog Kazališta. 

- Gradsko kazalište lutaka Rijeka - "U lutkarsko s kauča" - svaki petak u 12 sati - http://www.gkl-rijeka.hr/index.php/u-lutkarsko-s-kauca/

- Gradsko kazalište Pula - predstava Kraljević i prosjak - moći će se pratiti preko njihove službene Facebook stranice u petak 20.03. u 18 sati te u subotu 21.03. u 11 sati

 [više]

Svjetski dan pripovijedanja

Autor: Paula Mikeli, 20. 3. 2020. 09:09

Svjetski dan pripovijedanja obilježava se svake godine na proljetni ekvinocij točnije 20. ožujka i to već 17. godinu za redom.

Riječ je o globalnoj proslavi umijeća usmenoga pripovijedanja, stoga toga dana ljudi diljem svijeta pripovijedaju i slušaju priče na brojnim jezicima te na različitim mjestima koja su također važna za doživljaj priče. Pričaju se bajke, legende, mitovi, životna iskustva i sve ono što pripovjedač smatra zanimljivim. Sudionici dijele svoje priče i nadahnuća, uče jedni od drugih i stvaraju međusobne kontakte upravo kroz pripovijedanje. 

Za priče se kaže kako nam one unose red u kaos suvremenog života jer su često nepredvidive, originalne i drže nas u neizvjesnosti. Kroz čitanje, slušanje i pripovijedanje priča ulazimo u jedan poseban svijet, svijet koji nam pomaže da izgradimo sebe (razvijaju nam se mašta i kreativnost, samopouzdanje, obogaćujemo svoj riječnik i sl.)

Obilježite Svjetski dan pripovijedanja tako da bližnjima ispripovijedate svoju omiljenu priču. 

Pod više možete pronaći priču Što ujutro radi cvijet, autorice Nade Iveljić kao i poveznice na web stranice te podatke o knjizi koje su korištene kao izvor informacija.

 

 [više]

Dan očeva!

Autor: Paula Mikeli, 19. 3. 2020. 23:21

"Svakom je djetetu važna uloga oca u životu i svakako se i sreća djeteta očitava u sigurnoj i stabilnoj očevoj ikoni.

U Americi se Dan očeva počeo obilježavati već 1910. godine, a kod nas se počeo obilježavati krajem 90-ih godina dvadesetog stoljeća. Danas se slavi u mnogim zemljama svijeta, ali ne na isti datum. Kod nas se obilježava 19. ožujka, na Dan sv. Josipa, koji je uza sve ostalo i zaštitnik očeva.

Najstariji zapis koji govori o ocu i Danu očeva je pismo dječaka Elmesa iz starog Babilona koji je svom ocu prije više od 4000 godina zaželio dobro zdravlje i dug život."

Izvor: Klokočar, Marija. Dan očeva, 18. ožujak 2019, URL: https://www.profil-klett.hr/dan-oceva (19.03.2020.)

Mnogi su pjesnici ispjevali pjesme o očevima, a u nastavku pročitajte pjesmu Grigora Viteza:

DOHVATI MI, TATA, MJESEC

Dohvati mi, tata, Mjesec
Da kraj mene malo sja!
Dohvati mi, tata, Mjesec
Da ga rukom taknem ja!

Mjesec mora gore sjati
Ne smije se on skidati.
On mora kod zvijezda biti
Put zvijezdama svijetliti

Da zvjezdice kući znaju
Kad se nebom naigraju.
I na zemlju mora sjati

Da zec vidi večerati
Da jež vidi putovati
Da miš vidi trčkarati
Da bi ptice mogle spati

I da tebi, moje dijete,
Mjesec lagan san isplete
Od srebrnih niti
Pa da snivaš i ti.

Grigor Vitez

 [više]

Međunarodni Dan žena

Autor: Paula Mikeli, 9. 3. 2020. 19:36

Učenice koje pohađaju INU Kreativni knjižničari obilježile su Međunarodni Dan žena istražujući o temi te čitajući priče o izuzetnim i neustrašivim ženama čije su priče objavljene u popularnoj knjizi Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, autorice T. Barat te knjizi Priče za laku noć mlade buntovnice, autorica E. Favilli i F. Cavallo. S velikim zanimanjem su čitale i slušale priče o ženama (liječnicama, aktivisticama, prvoj vozačici automobila, glumicama, dizajnericama, kostimografkinjama, oceanografkinjama, spisateljicama, kemičarkama, političarkama, moreplovkama i sl.) koje su svojim životima i postignućima promijenile i nadhnule svijet.

Maštovito su ukrasile i vrata školske knjižnice ženskim likom u cvjetnoj haljini na kojoj su ispisana neka od poznatih ženskih imena iz spomenutih knjiga te citati o knjigama i čitanju.

 

Više fotografija pogledajte u privitku.

 

 [više]

Istražujemo o našem Bakru

Autor: Paula Mikeli, 4. 3. 2020. 13:19

Kakva je prošlost brojnih znamenitosti koje ponosno stoje u našemu Gradu, mučilo nas je često.... znali smo da za odgovore naći, knjižnica je pravo mjesto. Stoga smo jednoga jutra pomoću knjižnične građe, ponajviše knjiga i školskoga lista Vali, potražili odgovore na pitanja brojna te saznali zanimljivosti o Turskoj i Rimskoj kući, Bakarskom kaštelu, Crkvi Sv. Andreja, Jazu i perilu, našoj školi i mnogim drugim znamenitostima grada Bakra.

Učenici 3. razreda prilikom njihovog posjeta knjižnici

   

 

 [više]

Međunarodni dan materinskog jezika

Autor: Paula Mikeli, 28. 2. 2020. 10:38

Učenice koje pohađaju Izvannastavnu aktivnost Kreativni knjižničari i učenici 6.a razreda, obilježili su Međunarodni dan materinskog jezika (21.02.). Istraživali su i poveznicu između jezika, glazbe, ljubavi i maškara te pronašli i zapisali kako se riječ KNJIGA kaže na 15 jezika. 

 

  

 [više]

Prvašići u knjižnici

Autor: Paula Mikeli, 26. 2. 2020. 12:17

Danas su naši prvašići slušali poučnu priču autorica Dubravke Maleš i Ivanke Stričević Tajanstveno pismo. Priču su im čitale učenica 5. b razreda i knjižničarka. Što se zanimljivog i važnog u toj priči krilo? Puno informacija o privatnosti svake osobe. Naučili smo kako moramo poštivati privatnost drugih i kako se moramo ponašati u određenim situacijama.

S velikim zanimanjem slušali su priču, a kasnije se i likovno izrazili o navedenoj temi. 

                                  

  

 

 [više]

Svjetski dan izumitelja

Autor: Paula Mikeli, 18. 2. 2020. 08:56

U suradnji Produženog boravka i izvannastavne aktivnosti Kreativni knjižničari, učili smo o hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima. U studenome smo obilježili Svjetski dan izumitelja te od tada stvarali prikaze izuma i sve potrebno za postavljanje naših eksponata na hodnik škole.

“Nužda je majka izuma” poslovična je izreka koja najbolje objašnjava izumiteljsko shvaćanje života. (Izvor: https://www.profil-klett.hr/uz-ovogodisnji-svjetski-dan-izumitelja )

Više fotografija nalazi se pod opcijom više. 

 [više]

"Maškare ča moru maškare!"

Autor: Paula Mikeli, 24. 1. 2020. 09:40

Učenice koje pohađaju Izvannastavnu aktivnost Kreativni knjižničari unijele su duh petog godišnjeg doba u prostor knjižnice.

  

 [više]

Božićna čajanka u 1. razredu

Autor: Paula Mikeli, 21. 12. 2019. 21:47

Posljednji petak prvog polugodišta prvašići su proveli uz igru asocijacija, božićnu priču, crtani film te čaj i keksiće. Učenice 5. b razreda, koje pohađaju Izvannastavnu aktivnost Kreativne knjižničare, prvašićima su pročitale književno djelo Božićna bajka, autorice Nade Iveljić. Uz čaj i keksiće pogledali su i istoimeni crtani film te obojali i poredali prizore iz priče.

Bilo je to lijepo provedeno jutro uz pouke iz Božićne bajke. 

 Pod opcijom više pogledajte fotografije s božićne čajanke u prvom razredu.

 [više]

Čajanka uz poeziju Grigora Viteza

Autor: Paula Mikeli, 21. 12. 2019. 21:31

Ukusni čaj, keksići i poezija Grigora Viteza, začetnika hrvatske moderne dječje književnosti, obilježili su kraj prvog polugodišta za učenike 5. razreda. U školskoj su knjižnici učenici 5. a i 5. b razreda zajedno s učiteljicom Vedranom i knjižničarkom Paulom, uz čaj i keksiće, čitali i recitirali odabrane pjesme. Svaki od učenika je iz košare izvukao stihove iz Vitezovih pjesama koje su potom maštovito ilustrirali.

Bile su to veoma zanimljive i kreativne čajanke provedene u društvu kolega iz razreda i poeziju Grigora Viteza!

 

                               

 

 [više]

Božićna bajka u 2. razredu

Autor: Paula Mikeli, 21. 12. 2019. 20:07

U mjesecu prosincu vrlo rado čitamo priče koje govore o Božiću, stoga su učenici 2. razreda sa svojom učiteljicom Ksenijom i knjižničarkom Paulom na kreativan način obradili lektirno djelo Božićna bajka, autorice Nade Iveljić. Igra sa stolicama, čitanje priče, izrada plakata, vrednovanje rada druge grupe te gledanje animiranog filma napravljenog prema knjizi bile su način na koji smo kroz zabavan i kreativan način temeljito obradili zanimljivu priču o sudbini jedne crkvice. 

                                                

Pod opcijom više pogledajte ostale fotografije lipo provedenog jutra uz Božićnu bajku.

 [više]

Božićna čarolija naših kreativnih knjižničara!

Autor: Paula Mikeli, 16. 12. 2019. 10:14

Učenice koje pohađaju Izvannastavnu aktivnost Kreativni knjižničari unijele su svoj kreativni božićni duh u prostor školske knjižnice... Tako su se krajem mjeseca studenog i u prosincu izrađivali ukrasi od knjiga (Orašar i bor), božićne čestitke, čitale su se priče te izrađivali ukrasi i predmeti za Božićni sajam. 

Uživali smo u božićnim radionicama!

  

  

 [više]

Lutkarska kolaž predstava u našoj školi

Autor: Paula Mikeli, 8. 11. 2019. 16:49

Autorica brojnih dječjih igrokaza i pjesama, Jadranka Čunčić Bandov sa svojom je Lutkarskom kolaž predstavom osvojila danas mnoga dječja srca i navukla osmijehe na lica. Svi smo s radošću i zanimanjem slušali i gledali kako autorica "oživljava"svoje lutke i pomoću njih priča humoristične priče. Osim što smo se uz autoricu smijali, od nje smo puno naučili o lutkama i njihovoj izradi, a neki su čak i nakratko postali glumci u njezinim igrokazima. Ovaj će susret svima nam zasigurno još dugo dugo ostati u lijepom sjećanju.  

  

  

  

                             Predstavu su gledali učenici od 1. - 5. razreda.

 [više]

Lektira iz vrećice u 7.B razredu

Autor: Paula Mikeli, 29. 10. 2019. 14:19

"Tiho, o tiho govori mi jesen:

Šuštanjem lišća i šapatom kiše"

Stihovima nadaleko poznatog hrvatskog pjesnika Dobriše Cesarića možemo opisati današnje jesenje jutro tijekom kojem su učenici 7. B razreda, u školskoj knjižnici, okruženi Cesarićevom poezijom, oslikavali platnene vrećice motivima iz njegovih pjesama. 

             

    

    

 [više]

Lektira iz vrećice

Autor: Paula Mikeli, 25. 10. 2019. 16:06

Inspirirajući i nadasve životni stihovi Dobriše Cesarića „Teče i teče, teče jedan slap; što u njem znači moja mala kap?“ pripadaju pjesmi Slap, jednoj od najomiljenih pjesama učenika 7. A razreda koji su sa svojom učiteljicom Vedranom Udovičić i knjižničarkom Paulom Mikeli kao lektirno djelo obradili pjesme Dobriše Cesarića. Zadaci su im bili zadani u obliku QR kodova, a cilj im je bio ukrasiti platnene vrećice motivima i stihovima omiljenih pjesama ili uprizoriti dio pjesnikovog života. Svoje su ideje maštovito prenijeli na vrećice u koje su pohranili rukom ispisane pjesme te predmete koji prikazuju motive pojedinih pjesama. U zaista ugodnom ozračju poslušali smo i njihove interpretacije odabranih pjesama.

                      

  Fotografije pojedinačnih radova pogledajte pod opcijom više...

 [više]

Učimo o časopisima za djecu!

Autor: Paula Mikeli, 23. 10. 2019. 10:59

Što se to u časopisima skriva, ima li u njima zanimljivoga štiva?! Cijelo smo se jutro o tome pitali i u časopisima za djecu odgovore tražili. Pronašli smo mnoštvo stripova, priča, pjesama, križaljki i drugih zanimljivih stvari. Naučili smo i što svaka naslovnica časopisa sadržavati mora, stoga smo osmislili naslovnice svoje, koje šarene i maštovite sada na panou stoje.

                        

                       

  

  

               

         

 [više]

Učimo pomoću enciklopedija!

Autor: Paula Mikeli, 18. 10. 2019. 17:05

Dio kišnog jesenjeg jutra, učenici trećeg razreda proveli su u svojoj školskoj knjižnici. Pitate se što su tamo radili?! Uronili su u zanimljivi i poučni svijet enciklopedija. Učili su i istraživali o temama koje ih zanimaju s posebnim naglaskom na životinjama. Zašto?! Upravo zbog ljubavi prema životinjama, i jer svi već dobro znamo da uskoro, točnije 4. listopada, obilježavamo i Svjetski dan zaštite životinja. Učenici su svoja saznanja pretvorili u kreativne radove koji sada krase pano u Školi... A na kraju dana zaključak o enciklopedijama je lak, nju može u potrazi za znanjem koristiti svak! 

   

   

 

 [više]

Jesen u knjižnici!

Autor: Paula Mikeli, 18. 10. 2019. 15:52

Vođene stihovima Dobriše Cesarića "Tiho o tiho govori mi jesen: šuštanjem lišća i šapatom kiše" učenice iz grupe Kreativni knjižničari ove su jeseni maštovito ukrasile prostor ispred školske knjižnice i time ga dodatno oplemenile.

 

   

   

 [više]

Prvi posjet školskoj knjižnici

Autor: Paula Mikeli, 18. 10. 2019. 15:44

U srijedu 25. rujna učenici prvoga razreda prvi su puta zajedno posjetili školsku knjižnicu. Tijekom njihovog posjeta knjižničarka im je, između ostalog, pročitala poučne priče Miš u knjižnici i Neobična knjižnica, koje su ih poučile mnogim zanimljivim i korisnim informacijama potrebnim za korištenje knjižnice. Marljivi prvašići nisu samo slušali priče već su i maštovito ukrasili svoje straničnike. Već idućeg dana, veselo su pohitali u školsku knjižnicu u kojoj su obradili i svoju prvu lektiru Crvenkapicu. Iako im je priča bila i od prije poznata, uživali su u njezinoj kreativnoj interpretaciji te su svojim vrijednim ručicama ukrasili pano.                                   

      

      

 

 [više]

Učimo glagoljicu!

Autor: Paula Mikeli, 17. 10. 2019. 12:08

Glagoljicom, staroslavenskim pismom nastalim u 9. stoljeću, pisali su i učenici četvrtih razreda MŠ Bakar i PŠ Škrljevo. Kroz igru i smijeh učili su glagoljska slova. Učenici iz matične škole uredili su pano sa svojim imenima i prezimenima te motivima s Bašćanske ploče, dok su učenici područne škole Škrljevo povodom Dana kravate (18.listopada), hrvatski simbol-kravatu, ukrasili sa svojim imenima i prezimenima.

                                                                                                        

                                           Učenici 4. razreda MŠ Bakar:

   

                                  

                                        Učenici četvrtog razreda PŠ Škrljevo: 

   

                                   

                                          

 [više]

 GRB ŠKOLE

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

OGLASNA PLOČA
ŠKOLSKI KALENDAR 20./21.

 

Priloženi dokumenti:
SKOLSKI KALENDAR 20.-21..pdf

KORISNI LINKOVI
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 10. 2020.

Ukupno: 6255
Ovaj mjesec: 5848
Ovaj tjedan: 1612
Danas: 40
Rječnik
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A E I K L N O P U Z
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 13)

bez opisa

Potraži izraz:
PRIJAVI NEZAKONITOSTI

CMS za škole logo
Osnovna škola Bakar / Lokaj 196, HR-51222 Bakar / os-bakar.skole.hr / ured@os-bakar.skole.hr
preskoči na navigaciju