2017-03-13 21:19:46

PRODUŽENI BORAVAK

Kultura stola

Kako se ponašamo za stolom?

Njemačka 
Koristite nož i vilicu dok jedete sendvič, voće, kao i ostalu hranu. Domaćin će vam za stolom poželjeti 'Guten Appetit', što je ujedno i znak da možete početi s jelom.


Kina 
Tijekom obroka možete slobodno podrignuti ili srkati juhu, ali se naručivanje slabo pečenog odreska smatra vrhuncem barbarstva. Na tanjuru je pristojno ostaviti malo hrane, što znači da ste domaćinu zahvalni na darežljivosti. Budite spremni održati malu zdravicu za svaku prigodu i u svakom trenutku.


Španjolska 
Za stolom nemojte tražiti poseban tanjurić za kruh jer se uobičajenim smatra držati ga na stolu. Španjolci ne vole bacati hranu pa na tanjur stavite samo onoliko koliko možete pojesti. 


Italija 
Nemojte namatati špagete na žlici, činite to na rubu tanjura. Podrigivanje se smatra krajnje vulgarnim. Dok jedete, obje ruke držite iznad stola, no nemojte se podupirati laktovima.


Velika Britanija 
Za ručkom ili večerom pristojno je ostaviti malo hrane na tanjuru i napustiti domaćine nedugo nakon obroka. Prije nego što navalite na hranu pričekajte da domaćin počne jesti prvi. 


Sjedinjene Američke Države 
Na večeru nikada nemojte doći ranije. Ako vam ponude još hrane, slobodno uzmite koliko god želite, jer Amerikanci vole osobe koje dobro jedu.


Francuska 
Nikada ne jedite cijelo voće, već ga ogulite i narežite. 

 

Japan

Juhu možete „srkati“ do mile volje, uživati u žvakanju uz glasno mljackanje i nakon obilnog obroka dobro se podrignuti.
 


Osnovna škola Bakar