2018-10-25 16:28:47

PRODUŽENI BORAVAK

20.10. Dan jabuka

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji c vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.

 

Uzrečice o jabukama: Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. Pojedi jabuku prije spavanja i doktor će kruha prositi. Jabuka ne pada daleko od stabla. Rumen kao jabuka. Zdrava kao jabuka. Ako želiš jabuku, moraš protresti drvo. Lijepa jabuka ponekad skriva crva. Crv ne čini jabuku.

Ovaj dan i mi smo posvetili jabukama. Kuhali smo kompot, gulili i rezali jabuke, uvježbavali smo igrokaz i naučili nešto novo o jabukama.


Osnovna škola Bakar