preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bakar

 > kutak
Vijesti

Plan i program aktivnosti tima školske i sveučilišne medicine u osnovnim školama, tijekom školske godine 2017./2018.

Autor: Linda Pavletić Miharija, 11. 9. 2014.

U nastavku vijesti možete pročitati Plan i program aktivnosti tima školske i sveučilišne medicine u osnovnim školama, tijekom školske godine 2017./2018.

1. Posjet školi i epidemiološki izvid ( na početku školske godine) uz ispunjavanje propisanog obrasca.

2. Sistematski pregledi

Provode se u svrhu praćenja rasta i razvoja te kontrole zdravstvenog stanja i utvrđivanja poremećaja zdravlja.

U sklopu sistematskih pregleda obavljaju se i neki od screeninga ( rast i razvoj, oštrina vida, krvni tlak, bolesti lokomotornog sustava, gušavost, spolni razvoj, ponašanje i prilagodba na školu, rizične navike i ponašanje, mentalno zdravlje), te kod učenika osmih razreda utvrđivanje ev. kontraindikacija za odabir pojedinih zanimanja pri upisu u srednju školu i profesionalna orijentacija . 

 1. sistematski pregled za djecu prije upisa u prvi razred (od 1.2. do 30.6.2018.),
 2. sistematski pregledi za učenike 5.r. OŠ (2. polugodište),
 3. sistematski pregledi učenike 8.r. OŠ (1. polugodište).

U sklopu sistematskih pregleda se obrađuju teme zdravstvenog odgoja sukladno uzrastu i programu.

Sistematski pregled je praćen i individualnim savjetovališnim radom, prema potrebi i upućivanjem na dodatnu obradu specijalista različitih profila ovisno o vrsti problema, poteškoće ili bolesti.

Sastavni dio sistematskog pregleda učenika osmih razreda je i procjepljivanje sukladno programu obvezne imunizacije.

3. Screening pregledi (probiri)

Kao zasebne preventivne aktivnosti u sklopu kojih se u rizičnoj populaciji prividno zdravih, pronalaze pojedinci u kojih se sumnja na neku bolest ili poremećaj. Probiri su ili mogu biti praćeni aktivnostima iz domene zdravstvenog odgoja, obvezne imunizacije i savjetovališnog rada.

 1. probir visusa i vida na boje za učenike 3.r.( 1. polugodište).
 2. probir kralježnice i stopala za učenike 6.r.( 2. polugodište),
 3. probir oralnog statusa za učenike 6.r. ( 1. i 2. polugodište) *
 4. probir sluha za učenike 7.r. (1. polugodište) ,

u sklopu Nacionalnog programa za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja Ministarstva zdravlja RH provodi pilot projekt u našoj županiji tijekom kojeg se želi osigurati kontinuitet dentalne zdravstvene zaštite u svrhu unaprjeđenja oralnog zdravlja Vaše djece.

U sklopu projekta provoditi će se preventivni pregledi kod doktora dentalne medicine za polaznike 6. razreda osnovne škole.

Preventivni pregledi su važni za očuvanje zdravlja zubi Vaše djece i pravovremenog otkrivanja i liječenja karijesa kao i ostalih anomalija zubi te promjena u usnoj šupljini. Prilikom cijepljenja prve doze protiv Hepatitisa B učenicima/cama  uručiti će se obrazac „Zubna putovnica“. Taj obrazac će ispuniti izabrani doktor dentalne medicine određenog učenika, nakon pregleda iu svojoj ambulanti.

Ispunjeni obrazac će učenici/ce donijeti nadležnom školskom liječniku kada budu dolazili na cijepljenje protiv Hepatitisa B (jednu od sljedeće dvije doze cijepljenja).

4. Namjenski preventivni pregledi

 1. pregledi u svrhu utvrđivanja primjerenog oblika školovanja kada se za tim ukaže potreba (npr. neuspjeh učenika ili promjene u zdravstvenom stanju, koje zahtijevaju promjenu oblika školovanja)
 2. pregledi u svrhu utvrđivanja sposobnosti za program iz TZK  

Za svaki prekid pohađanja nastave TZK ili djelomičnu tj. potpunu, privremenu ili trajnu nesposobnost  koje traju duže od mjesec dana, učenik je, sukladno Zakonu, obvezan otići na pregled nadležnom školskom liječniku. Ondje će se na osnovu pregleda i  ev. specijalističke dokumentacije utvrditi sposobnost za pohađanje nastave TZK i dati odgovarajuća preporuka na liječničkoj potvrdi. Nadležni školski liječnik može izdati potvrdu sa preporukom o djelomičnoj ili potpunoj, privremenoj ili trajnoj nesposobnosti za pohađanje nastave TZK. Za periode kraće od mjesec dana potvrde uz nadležnog školskog liječnika, može izdati i odabrani liječnik učenika.

a. pregledi u svrhu procjene zdravstvenog stanja, a obzirom na sudjelovanje na školskim- sportskim natjecanjima

b. pregled u svrhu utvrđivanja zdravstvenog stanja i sposobnosti učenika 8.r za upisu u određeno zvanje pri SŠ uz izdavanje obrasca za tim profesionalne orijentacije pri Zavodu za zapošljavanje i / ili liječničke potvrde o sposobnosti učenika za upis u SŠ. (7. mjesec 2018.)

c. pregled prije cijepljenja u svrhu utvrđivanja kontraindikacija,  privremenih ili trajnih (kontinuirano kroz šk.god.)

d. ostali pregledi u svrhu utvrđivanja sposobnosti i kontraindikacija u vezi npr. odlaska na organizirani odmor i sl. (kontinuirano kroz šk.god.)

5. Mjere zaštite od zaraznih bolesti

Cijepljenje i docijepljivanje

 1. cijepljenje protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR), te protiv dječje paralize (IPV) za učenike 1.r. (pri upisu, te u 1. polugodištu, učenici dolaze u ambulantu sa roditeljima, obavijest o terminima ide preko učitelja/ice),
 2. cijepljenje protiv hepatitisa B za učenike 6.r. ( 1. doza 10. mjesec 2017., 2. doza 11. mjesec 2017., 3. doza 4. mjesec 2018. u ambulanti školske i sveučilišne medicine, obavjest ide preko razrednika)
 3. cijepljenje protiv  difterije, tetanusa i dječje paralize (DiTe + IPV) za učenike 8.r. (pri sistematskom pregledu, 1. polugodište)
 4. cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice 8.r., koje nije obavezno, a obavlja se nakon potpisa roditelja/staratelja na obrascu informiranog pristanka*

*  Učenici i učenice 8.r. o.š. u ovoj se školskoj godini mogu cijepiti besplatno i dobrovoljno protiv HPV-a. Učenici će prilikom sistematskog pregleda dobiti obrazac-informacijski letak, te će se nakon što roditelj/staratelj potpiše suglasnost cijepiti protiv HPV-a u našoj amulanti sa dvije ili tri doze (ovisno o starosti djeteta).

Sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti

 1. kontolni pregled prilikom pojave neke zarazne bolesti u školi npr. streptokokna infekcija (po potrebi kroz cijelu šk.god.)
 2. poduzimanje manjih protuepidemijskih intervencija npr. prevencija pedikuloze... (po potrebi kroz cijelu šk.god.)
 3. suradnja sa djelatnicima škole, roditeljima i odjelom epidemiologije pri NZZJZ PGŽ

6. Zdravstveni odgoj

 1. za učenike 1 r.- Pravilo pranje zuba po modelu (2. polugodište)
 2. za učenike 3.r. – „Skrivene kalorije“ (1. polugodište)
 3. za učenike 5.r.- „Promjene vezane uz pubertet i higijena“ u sklopu sistematskog pregleda (2. polugodište)
 4. za učenike 8.r. – „Profesionalna orijentacija“ u sklopu sistematskog pregleda (1. polugodište)

Zdravstveni se odgoj provodi sa učenicima, roditeljima i profesorima, sukladno potrebama i prema dogovoru, a u obliku predavanja, radionica, interaktivnih igara i igraonica i dr.

7. Savjetovališni rad

Savjetovališni rad u svrhu pomoći i rješavanju temeljnih problema s kojima se sreću djeca, njihovi roditelji, staratelji i učitelji:

 • prilagodba na školu, školski neuspjeh, poremećaji ponašanja, problemi razvoja i sazrijevanja, kronični poremećaji zdravlja, planiranje obitelji, zlouporaba droga i dr. oblici ovisnosti, problemi mentalnog zdravlja i dr.
 • konzultacije s profesorima i stručnim suradnicima škole,
 • aktivna skrb za učenike sa kroničnim poremećajima zdravlja,
 • skrb o djeci sa rizicima po zdravlje ,
 • skrb o djeci sa ometenošću u psihičkom ili fizičkom razvoju.
 1. Ostalo
  1. Uključuje aktivnosti koje su sastavni dio projekata koji su sukladno interesu zajednice prepoznati i financirani iz različitih osnova ( gradovi, općine, županija...), o čemu će dakako ovisiti i njihovo provođenje.
  2. Aktivnosti koje se provode sukladno našem dogovoru, a obzirom na prepoznavanje „problema“ u određenoj školskoj populaciji i najčešće su zdravstveno odgojnog karaktera.
 1. Kontakt

telefon: 051/218 620;

mobitel: 091/ 2030 872

fax:       051/400 270;

e-mail adresa:   skolska.susak2@zzjzpgz.hr

Ovo je naš plan i program rada za osnovne škole sukladno Planu i programu mjera specifične i preventivne zdravstvene zaštite za djecu i mladež školske dobi ( NN 30/2002). Vrlo vjerojatno će biti provedeni i neki drugi programi navedeni pod točkama 5, 6 i 8 ( cijepljenja, pregledi i edukacije) koji se nalaze u Projektima institucija gradova, općina i županije, o čemu ćete biti naknadno obaviješteni.

Uz srdačne pozdrave,

Vaše, dr.sc.Marijana Turčić, dr.med.

                                                                       i  Anja Del Vechio, mag.sestrinstva

Rijeka, 4.9.2017.
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
 
Korisni linkovi

 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
 
 > kutak
CMS za škole logo
Osnovna škola Bakar / Lokaj 196, HR-51222 Bakar / os-bakar.skole.hr / ured@os-bakar.skole.hr
preskoči na navigaciju