preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bakar

O našoj školi

Osnovna škola Bakar započela je s radom 1779. godine, kao pučka škola pokrenuta u duhu prosvjetiteljstva carice Marije Terezije s 30 000 forinti u srebru za održavanje. Pučka škola grada Bakra nalazila se u staroj jezgri pokraj Frankopanskog kaštela, a u njoj se učilo šest predmeta: vjeronauk, učenje napamet, crtanje, računanje, krasopis i vježbanje govora.

Zgrada, u kojoj se danas nalazi škola, izgrađena je 1909. godine u secesijskom stilu i u njoj se nastava održava i danas. Jedinstvenost ove škole predstavlja dekorativni prikaz grba grada Bakra iznad ulaznih vrata. Grb, u obliku štita s krunom izrađen u baroknom stilu i ostalim znamenjima, spomenut je u Povelji carice Marije Terezije.

Uz matičnu školu, Osnovnu školu Bakar čine i tri područne škole: PŠ Krasica, PŠ Kukuljanovo i PŠ Škrljevo.


MŠ Bakar


PŠ Krasica


PŠ Kukuljanovo


PŠ Škrljevo

 

Istaknute aktivnosti i projekti:

Povelja carice i kraljice Marije Terezije jedan je od najvažnijih dokumenata bakarske povijesti.

Na početku školske godine 2020./2021. predstavnici Grada Bakra darovali su Školi repliku pečata habsburške obitelji i repliku Povelje kojom je Bakar proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Povelja nas vodi u daleki 23. travnja 1779. godine kada je Marija Terezija grad Bakar uzdigla do statusa slobodnog kraljevskog grada, dodijelila mu grb i autonomiju.

Povelja je pisana na latinskom jeziku, u prvome licu, a započinje nabrajanjem svih titula Marije Terezije.

        

Darovanu repliku Povelje adekvatno smo zaštitili i prezentirali odmah na ulazu u školsku zgradu kako bi bila dostupna svim posjetiteljima. Uz izloženu Povelju nalaze se i dvije ilustracije, radovi naših učenica, na kojima je prikazana carica i kraljica Marija Terezija, zatim tekstovi o Školi i Povelji te QR kodovi koji omogućuju da se spomenuti tekstovi čitaju na pametnim uređajima.

         

Zavičajno-edukativna slikovnica „Četiri srca za Bakar“ u kojoj su prikazane ljepote i bogatstvo bakarskoga kraja kreirali su i stvorili učenici 4. razreda matične škole (šk.god. 2020,/2021.): Stjepan Cvitanović, Erduan Hasani, Ivan Hrgota, Karla Ivičić, Lorena Moreti, Bruna Petrović, Leonarda Sobol i Emilijana Turecki uz vodstvo učiteljice Alme Hess i knjižničarke Paule Mikeli. Oni su spojili svoje male ruke i tako su nastala četiri velika srca koja zajedno kucaju za grad Bakar. Neprocjenjivim zalaganjem, maštovitošću i dječjom znatiželjom istraživali su bogatu prošlost, kulturu i tradiciju grada njegujući načelo zavičajnosti.

Veliko bogatstvo slikovnice su i notni zapisi triju zavičajnih pjesama koje učenici s veseljem izvode, a tekst i glazbu napisala je njihova učiteljica Alma Hess. Slikovnica je objavljena u rujnu 2020. godine u nakladi od 100 primjeraka uz financijsku potporu hrvatske naftne kompanije INA d.d. i Grada Bakra, ali i zahvaljujući tehnološkoj opremljenosti i spremnosti tiskare „Igmar“ na Hreljinu. Slikovnica ima 28 stranica, a podjednako je namijenjena najmlađima i odraslima. Tekst u slikovnici se rimuje i podijeljen je na kitice, a lektorirala ga je profesorica Valentina Janeš. Uz puno lijepih fotografija, sve živopisne ilustracije u slikovnici prikazuju ono o čemu tekst govori.

Školski vrt predstavlja ukras i ponos svake škole, a prema ideji ravnatelja Tomislava Uzelca-Šćirana te uz podršku učitelja i učenika na početku školske godine 2020./2021. realizirao se ekološki projekt „Volim svoj školski vrt“. U realizaciju ovog hvalevrijednog projekta uključila se naftna kompanija INA d.d. koja je podržala sve aktivnosti i ideje nastale tijekom uređenja školskog vrta. Osim toga, Klub volontera INA je školi poklonio drvene kućice za ptice. U realizaciji projekta sudjelovalo je i Komunalno društvo Grada Bakra DOBRA.

Cilj projekta bio je potaknuti učenike na razmišljanje o važnosti zelenih površina, sadnji i održavanju biljaka te istaknuti važnost čuvanja zajedničkih školskih dobara. 

Učenici 3. i 4. razreda Osnovne škole Bakar nakratko su zamijenili svoj školski pribor grabljama, motikama, rukavicama i drugim alatom, te su uživali u vrtlarskim radovima i uređenju školskog vrta. Male dječje ruke vrijedno su prionule poslu. Učenici su pokazali spremnost i veselje u čeprkanju po zemlji, pokupili su svu travu, poravnali zemlju te su počistili vrt od korova. Na taj način razvijali su svoje radne navike, socijalne vještine, motoričke sposobnosti i kreativnost. U svemu su im pomogle njihove učiteljice, koje kroz ekološki i estetski odgoj potiču ljubav prema prirodi i očuvanje školskih dobara.

              

Kroz niz akcija u kojima su sudjelovali djelatnici OŠ Bakar očišćen je i uređen okoliš ispred škole. Novi školski vrt je oplemenjen zimzelenim biljkama fotinije koje će zbog svog jednostavnog uzgoja, laganog orezivanja, oblikovanja i brzog rasta imati funkciju žive ograde koja će vrt podijeliti u dva dijela i na taj način predstavljati idealno mjesto za održavanje nastave u homogenim skupinama. U uređeni dio vrta postavljene su i dvije aluminijske klupice te poklonjene drvene kućice za ptice. Okoliš škole je sada uljepšan prostor u kojem rado borave učenici i djelatnici, te se prema školskom vrtu svi zaštitnički odnose.

 

Erasmus + KA229 projekt "Povratak korijenima"/“Back to Roots“ (B2R) okuplja pripadnike hrvatskih nacionalnih manjina koje žive u Italiji (moliški Hrvati), Srbiji (Bunjevci) i Austriji (gradišćanski Hrvati). Projektom se želi povezati spomenute nacionalne manjine s  domovinom Republikom Hrvatskom te upoznati naše učenike s njihovom tradicijom i običajima. Projekt će trajati dvije godine, od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2022. godine. Koordinator projekta je OŠ Bakar. Tijekom projekta realizirat će se četiri susreta, redom u OŠ Bakar (ožujak/travanj 2021.), Instituto Compresivo Amodio Ricardi (svibanj, 2021.), OŠ Ivan Milutinović (listopad, 2021.) i Nova muzička sridnja škola s hrvatskim težišćem (svibanj, 2022.). Svakom susretu prisustvovat će po 10 ili 8 učenika i 3 učitelja iz svake škole. Tijekom cijelog trajanja projekta partneri će surađivati online i pripremati susrete uživo. Završni proizvodi B2R projekta biti će: razlikovni rječnik, kuharica, slikovnica te videouradak o tradicijskim obilježjima svih sudionika.

Fotografije panoa B2R projekta u našim školama:
Redom: MŠ Bakar, PŠ Kukuljanovo, PŠ Krasica,  PŠ Škrljevo

 

MŠ Bakar

 

 PŠ Kukuljanovo

      

PŠ Krasica

 

 PŠ Škrljevo

 

 


GRB ŠKOLE

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

OGLASNA PLOČA
ŠKOLSKI KALENDAR 20./21.

 

Priloženi dokumenti:
SKOLSKI KALENDAR 20.-21..pdf

KORISNI LINKOVI
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 10. 2020.

Ukupno: 6246
Ovaj mjesec: 5839
Ovaj tjedan: 1603
Danas: 35
Rječnik
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A E I K L N O P U Z
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 13)

bez opisa

Potraži izraz:
PRIJAVI NEZAKONITOSTI

CMS za škole logo
Osnovna škola Bakar / Lokaj 196, HR-51222 Bakar / os-bakar.skole.hr / ured@os-bakar.skole.hr
preskoči na navigaciju